VEELGESTELDE VRAGEN
Omtrent kokend water kranen
Wij begrijpen dat een kokend water kraan een aanschaf is waar veel speurwerk aan vooraf gaat. Om deze speurtocht voor u gemakkelijk te maken verschaffen wij hieronder de antwoorden op vragen welke ons het meest gesteld worden.
Mocht u opzoek zijn naar brochures, installatiehandleidingen of maattekeningen, dan verwijzen wij u graag door naar het informatie download center.
Quooker
Algemeen
Wat is het verschil tussen een Combi & Combi+ ?
Een gewone combi wordt gebruikt als er enkel een koud water toevoer is, de Quooker verzorgt dan middels een mengventiel het warme water. Heeft u zowel een koud als warm water toevoer aanwezig, dan zult u moeten kiezen voor een combi+.
Het combi + systeem zorgt ervoor dat als er warm water wordt aangevraagd bij de mengkraan, het mengventiel een vermenging maakt met het water uit het Quooker reservoir en de CV. Als het warme water vanuit de CV ongeveer 55 graden Celsius is dan is er geen verbruik meer vanuit het Quooker reservoir.
Hoe zit het met de veiligheid?
De Quooker is voorzien van een aantal veiligheidsvoorzieningen, zoals de druk-draai knop, de dubbelwandige hals en de vernevelde straal. Bovendien staat hij vast op het blad gemonteerd en kan dus niet omvallen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een waterkoker op het blad of een pan op de kookplaat. Door het water op 110 Graden te bewaren is het volledig steriel en is er dus geen kans op legionella.
Krijg je met de COMBI of PRO3-VAQ ook een tweede kraan op het werkblad?
Nee. Als u een 3 in 1 kraan, zoals de Flex of de Fusion neemt, dan heeft u één kraan op het aanrecht. Dit heeft dus niets met de keuze van het reservoir te maken. De enige single tap van Quooker is nog de Nordic. Deze is wél bedoeld om naast een bestaande mengkraan te plaatsen.
Hoe bepaal je welk Quooker reservoir het beste is in welke situatie?
Heeft u een warm én koud waterleiding en wordt warm water snel genoeg warm? Neem dan de Pro3Vaq. Dit reservoir zorgt enkel voor kokend water. Warm en koud komt vanuit de gewone leidingen.
Heeft u enkel een koud waterleiding? Neem dan de Combi. Deze zorgt voor het warme water (en uiteraard ook het kokende). Dit is de meest energiezuinige oplossing.
Heeft u in de keuken een warm én koud waterleiding en wilt u niet wachten op warm water? Neem dan de Combi+. Deze helpt dus mee met warm water aanvoeren totdat het water vanuit de CV voldoende warm is geworden.
We drinken nooit thee, waar hebben we dan een Quooker voor nodig?
De Quooker levert een uitstekend kopje thee doordat het water continu boven het kookpunt wordt bewaard en bovendien wordt gefilterd voordat het getapt wordt. Maar buiten dat is de Quooker erg handig bij:
– het afspoelen of voorweken van de vuile vaatwas
– het snel aan de kook brengen van aardappelen, rijst, pasta en groenten
– het blancheren van groenten en het pellen van tomaten
– het zetten van koffie met een cafetiere of opschenken van filterkoffie
– het steriliseren van babyflesjes of spenen
– het maken van instant soep
– het voorverwarmen van serviesgoed
– het maken van sausjes
Kortom, ook als u nooit thee drinkt, zijn er nog voldoende redenen om een Quooker aan te schaffen.
Onze keukenkraan wordt geleverd in inox-look. Is de Quooker ook leverbaar in een bijpassende kleur?
De Quooker-kranen worden in verschillende finishes geleverd. Zie hiervoor de productpagina van de desbetreffende kraan. De kleuren van diverse kranenmerken zijn hiermee goed te combineren.
Waar staat het serienummer?
Deze kunt u vinden aan de voorzijde van het reservoir, net onder de deksel.
Hoe zet ik de boiler uit?
Aan de bovenzijde van de boiler vind u een aan/uit schakelaar in de vorm van een Q.
Moet ik het reservoir uitzetten als ik wegga?
Dit ligt eraan hoelang u weggaat. Als u meer dan drie dagen uit huis bent is het verstandiger om het Quooker reservoir uit te zetten. Bij kortere periode’s is het niet aanbevolen. U bespaart per dag namelijk maar 5 eurocent door het reservoir uit te zetten.
U vindt de aan/uit schakelaar aan de bovenzijde van het reservoir. De schakelaar heeft de vorm van een Q.
Als u weer thuis bent is het verstandig om de Quooker, voor dat u het reservoir weer aanzet, een minuut door te laten stromen. Hierna kunt u de kraan weer dichtdoen en het reservoir aanzetten.
Wat is een kokend water kraan?
Een kokend water kraan is een kraan die direct kokend water levert. Deze kranen hebben een aparte boiler die het water op een hoge temperatuur houdt en via een speciale uitloop in de kraan laat stromen. Veruit de meeste kranen zijn zogenoemde 3 in 1 kranen. Dit betekent dat koud, warm en kokend water uit één enkele uitloop wordt getapt. Geen extra kraan op het aanrechtblad dus.
Wat zijn de voordelen van een kokend water kraan?
Het grootste voordeel van een kokend water kraan is dat je direct kokend water ter beschikking hebt. Dit bespaart tijd en energie. Daarnaast heb je geen waterkoker meer nodig en neemt de kraan weinig ruimte in beslag. Bovendien is een kokend water kraan veiliger dan een waterkoker, omdat deze vast zit op het aanrecht en deze diverse veiligheidsvoorzieningen heeft.
Wat is het verschil tussen een PRO3 en COMBI ketel?
Een PRO3 ketel levert uitsluitend kokend water (3 liter) aan de kraan. Indien u een 3 in 1 kraan (zoals de Flex of de Fusion) in combinatie met een PRO3 heeft, dan heeft u kokend water uit het Quooker reservoir en warm en koud uit de bestaande leidingen.
Een COMBI ketel levert zowel warm, koud als kokend water (7 liter). Deze is geschikt wanneer u alleen een koud waterleiding heeft. U ontvang tussen de 15 en de 27 liter warm water, afhankelijk van de ingestelde temperatuur (40˚ – 60˚).
Indien u wél een warm waterleiding heeft lopen, maar u vindt dat het te lang duurt voordat u warm water heeft, dan is de COMBI+ geschikt. Als u een CV ketel op zolder heeft, dan is dat vaak het geval. De COMBI+ levert eerst zelf warm water aan en als de leiding warm genoeg is gaat deze over op de CV.
Samenvattend:
PRO3: Levert alleen kokend water (warm water moet dus van bijvoorbeeld de CV komen)
COMBI ketel: Levert zowel kokend als warm water (warm water komt uit de COMBI ketel)
COMBI+ ketel: Levert zowel kokend en onbeperkt warm water (warm water komt uit de COMBI+ ketel samen met uw eigen CV ketel)
CUBE
Ik heb al een Quooker. Kan ik daar een CUBE bij aanschaffen?
Dit hangt af van de uitleverdatum van uw huidige Quooker-systeem. De CUBE is enkel te combineren met kranen en boilers die na oktober 2017 zijn geleverd.
Controleer het serienummer op uw reservoir: begint dit met VBW, VCW, CCW, of CPW? Dan is uw reservoir geschikt.
Dan zijn de kranen waarvan het serienummer met QW0 en QW1 start geschikt. Het serienummer van de kraan staat op een label op het zwarte kabeltje dat van reservoir naar de kraan loopt.
Gebruik
Kost het niet verschrikkelijk veel stroom om het water dag en nacht op 110 graden te bewaren?
Door de vacuuumisolatie is het reservoir zo goed geisoleerd dat de Quooker maar 10W verbruikt om het water op temperatuur te houden. Dat betekent dat de Quooker nog geen 5 cent per dag kost! Een gemiddelde pc in stand-by stand heeft een hoger verbruik.
In dit artikel kunt u lezen waarom u in veel gevallen bespaart op zowel uw stroom als water kosten.
Komt er echt kokend water uit?
Ja. Door het reservoir onder druk te verwarmen kan het water op 110˚C bewaard worden zonder dat het kookt. Pas op het moment dat het de kraan uit stroomt koelt het water af en gaat het koken.
Hoort de straal uit de kraan te spetteren?
Nee. De kokende waterstraal van een Quooker komt in de vorm van kleine druppeltjes uit de kraan. Hierdoor brandt u niet direct uw handen wanneer deze in aanraking komen met het hete water. Mocht de kraan toch te veel spetteren, dan kan het zijn dat de inlaatcombinatie niet volledig openstaat.
Installatie
Er is een warmwaterleiding aanwezig, die niet kan worden afgedopt. Kan de COMBI worden aangesloten?
Nee, dat kan niet. In dat geval adviseren wij een COMBI+ te plaatsen. Deze wordt zowel op de warm- als de koudwaterleiding aangesloten. Het afgekoelde warme water in de leiding wordt gemengd met heet water uit het reservoir om direct voor warm water te zorgen. Zodra het warme water van de CV ketel de keuken heeft bereikt, wordt de aanvoer vanuit het reservoir afgesloten en loopt het rechtstreeks naar de keukenmengkraan. Zodoende kan er daarna doorgetapt worden. Het warme water komt nooit in het reservoir.
In de keuken hebben we een spoelkast met laden. Wat nu?
In het geval van een ladekast zit er een uitsparing in de middelste lade voor de sifon. In dit soort gevallen kan de apart verkrijgbare ophangbeugel uitkomst bieden. Het reservoir kan hiermee opgehangen worden, zodat de onderste lade er onderdoor loopt. Dit is helaas niet mogelijk met de COMBI.
Kan het reservoir liggend gemonteerd worden?
Nee, het reservoir moet rechtop blijven staan. Het koude water stroomt onder in het reservoir in en wordt daar direct verwarmd. Zo kan er ook geen vermenging plaatsvinden en kunt u een aantal keren achter elkaar tappen zonder dat het water minder heet wordt.
De Quooker-kraan zou eigenlijk links van de spoelbak geplaatst moeten worden. Is de knopbediening ook aan de linkerkant te krijgen?
Behalve bij de Flex (door de ingebouwde slang) zijn de Quooker kranen, zoals de Fusion, 360˚ draaibaar. Hierdoor kan de bediening ook links geplaatst worden. Tevens is het mogelijk om warm en koud om te draaien indien gewenst. De Franke en de Selsiuz modellen zijn ook 360˚ draaibaar.
We willen de Quooker in de kast naast de spoelbak plaatsen. Zijn er langere slangen verkrijgbaar?
Voor tussen het reservoir en de kokend-waterkraan is een verlengslang leverbaar. Deze zijn verkrijgbaar in de lengtes 30cm, 100cm en 150cm. Houd er rekening mee dat de extra lengte van de slang resulteert in een iets later moment dat het kokende water uit de kraan komt. Voor warm en koud kunt u standaard 3/8″ slangen gebruiken. Die zijn verkrijgbaar in de bouwmarkt.
Hoe moeilijk is het om een Quooker te installeren?
Als u een beetje handig bent moet het te doen zijn. Als alle benodigde leidingen al goed lopen en het stopcontact aanwezig is, dan kan de Quooker met 2 a 3 uur geïnstalleerd zijn.
De Quooker wordt als set geleverd, inclusief duidelijke handleiding en installatie-materiaal.
Mocht u de installatiehandleiding willen bekijken dan kunt u deze hier vinden. Verder kunt u hier instructiefilmpjes bekijken van de installatie.
Past een Quooker mengkraan op de al aanwezige aansluiting?
In bijna alle gevallen wel. Het kraangat van de Quooker mengkraan (Fusion en Flex) heeft een diameter van 35 mm. De Nordic vraagt om 32 mm.
Kraan en reservoir worden via een reduceerventiel, een T-stuk en soms een mengventiel gemonteerd. Al deze onderdelen worden meegeleverd. Verder kan het voorkomen dat u een klein stukje koperen buis van 15mm nodig heeft.
Denk aan de aanwezigheid van een stopcontact. Een COMBI kan maximaal 2200w en een PRO3 1600w trekken.
Onderhoud
Wat moet er aan onderhoud aan de Quooker gebeuren?
Voor meer informatie bekijk onze onderhoud pagina van Quooker. Vrijwel niets. Regelmatig de perlator (het kraanzeefje) ontkalken en verder het HiTAC-koolstoffilter een maal in de vijf jaar vervangen. U kunt hiervoor contact opnemen met de service-afdeling van Quooker.
Hoe zit het met kalk in het apparaat?
In het reservoir zal door de hoge temperatuur van het water de opgeloste kalk neerslaan op het verwarmingselement. Doordat deze bij het opwarmen uitzet, zal het laagje kalk dat zich heeft gevormd er af barsten. Deze schilfers komen op de bodem van het reservoir te liggen en worden uitgespoeld bij de filterwisseling. Kalk heeft verder geen invloed op de werking van de Quooker. Bij Quooker raden we aan om elke 5 jaar een onderhoudsbeurt uit te voeren. Op dat moment kan de opgehoopte kalk gemakkelijk weggeborsteld worden. Lees hier verder over het onderhoud van uw Quooker.
Antwoord niet gevonden? Neem contact op.
Heeft u uw antwoord niet gevonden? Voelt u zich dan vooral vrij om contact met ons op te nemen, wij staan u graag te woord. U kunt contact met ons opnemen door onderstaand contactformulier in te vullen of door een mailtje te sturen naar info@kokendwaterkranen.com. Wij reageren binnen één dag.