Zelf een Quooker kraan monteren, is dit mogelijk?

De Quooker is een praktische en elegante kokend waterkraan die gemakkelijk en veilig te gebruiken is, maar wist je dat een Quooker kraan vrij eenvoudig zelf te monteren is en daarnaast amper onderhoud nodig heeft? Ben je handig, beschik je over de juiste benodigdheden en durf je de montage zelf aan? Dan kun je je nieuwe Quooker kraan zelf monteren als je de juiste stappen volgt. In het artikel hieronder kom je te weten op welke manier je zelf aan de slag kunt met de montage.

Quooker-Front-RVS-Nieuw

Zelf een Quooker kraan monteren?

Heb je onlangs een nieuwe Quooker gekocht en wil je het apparaat zelf gaan installeren? Dan is dit zeker mogelijk. Het inhuren van een expert is namelijk niet perse noodzakelijk, aangezien je een Quooker monteren kunt aan de hand van praktische instructievideo’s. Daarnaast kun je ook de installatiehandleidingen met aansluitschema’s voor de aansluiting van alle reservoirs en kranen van de Quooker downloaden. Ook om advies vragen aan een specialist is één van de factoren die belangrijk zijn als je van een correcte montage verzekerd wilt zijn. Het enige wat je nodig hebt om een Quooker aan te sluiten is een keukenkastje, -kade of spoelbak waar er sprake is van de toevoer van stroom en water. Op welke manier je een Quooker monteert, hangt af van zaken als het model en het type kraan.

Wat is een Quooker kraan eigenlijk?

Het merk Quooker is een populair merk. Quooker biedt talloze kranen die elk voorzien zijn van een stijlvol design en unieke functionaliteiten. Met een Quooker kun je gemakkelijk, snel en veilig kokend (en warm) water uit de kraan krijgen. Een Quooker is het ideale alternatief voor een traditionele waterkoker of een pan water op het vuur zetten. Naast warm of 100°C kokend water kun je natuurlijk ook gekoeld of bruisend water uit de kraan krijgen. Lekker handig voor het koken van een eitje, het maken van pasta, vette ovenschalen afwassen, groenten blancheren, melkflesjes voor de baby maken of het zetten van een kopje thee. Ook ideaal natuurlijk als je direct een kan met ijskoude limonade wilt maken of als je gekoeld water nodig hebt. Het water dat uit een Quooker CUBE kraan komt is namelijk zelfs gefilterd dankzij het geïntegreerd filtermechanisme. 

Verschillende modellen 

Quooker kranen hebben allemaal een stijlvol design en zijn verkrijgbaar in verschillende modellen. Denk zo aan de Quooker Nordic serie, de Quooker Fusion serie en de Quooker Flex serie. We kennen ook de Quooker CUBE, de Pro3, de Combi en de Combi+ boiler. De werking van deze verschillende Quooker toestellen kunnen onderling flink van elkaar verschillen, waardoor ook de montage van het toestel per model afhangt. Elk van de Quooker kranen zijn beschikbaar in diverse modellen en afwerkingen.

Een Quooker ziet er eigenlijk bijna hetzelfde uit als een traditionele IKEA kokend water kraan, met het verschil dat een Quooker voorzien is van een reservoir van een bepaald aantal liter. Het water in dit reservoir kan binnen een aantal minuten aan de kook gebracht worden.

De kosten van een Quooker kraan

Hoeveel je precies kwijt bent aan een Quooker apparaat, hangt af van wat voor model je kiest, je wensen, je keuken en de montage. Ook de leverancier waar je het toestel koopt is van belang, aangezien de prijzen enorm per leverancier variëren. Hieronder krijg je een helder beeld van de gemiddelde kosten die bij een Quooker komen kijken.

 • Aanschaf van de Quooker: Gemiddeld betaal je € 700 tot € 3.000 voor de aanschaf van een nieuwe Quooker. 
 • Montage van de Quooker: Sluit je de Quooker zelf aan, dan bespaar je op de installatiekosten. Voor het installeren van een Quooker zou je bij een specialist namelijk ergens tussen de € 150 en € 300 moeten betalen. Daar komt nog bij dat je veel kilometerkosten betaalt als je een expert inhuurt die van ver komt.  

Voor- en nadelen van een Quooker

Wil je een Quooker monteren, dan is het verstandig om precies te weten wat de voor- en nadelen zijn zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Je kunt hieronder een opsomming vinden van de meest relevante voordelen en nadelen van een Quooker:

Voordelen Nadelen
Je kunt zowel koud, warm, kokend als bruisend water krijgen uit één kraan (modelafhankelijk). Quooker kranen zijn niet bepaald goedkoop, vooral niet vergeleken met een waterkoker.
Quooker kranen werken sneller dan waterkokers. Het reservoir neemt veel ruimte in beslag.
Je tapt slechts het benodigde water af waardoor je water bespaart. Er kan maar een bepaald aantal liter water in het reservoir.
Het water wordt gezuiverd door de filter en smaakt daardoor lekkerder.  
Een Quooker is een duurzaam apparaat die jarenlang meegaat.  
Je kunt een Quooker monteren in een IKEA keuken.  
Het design is modern, stijlvol en luxueus.  
Een Quooker vergt weinig tot geen onderhoud.  
De kranen van Quooker zijn voorzien van een veiligheidsmechanisme.  

Quooker zelf monteren in een IKEA keuken 

De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos als je gaat investeren in een Quooker. Je kunt ook je Quooker monteren in een IKEA keuken. Tegenwoordig hebben veel mensen een keuken van IKEA, maar lang niet iedereen weet dat een Quooker zonder gedoe gemonteerd kan worden bij een spoelbak of een keukenkast van IKEA. Velen gaan er namelijk direct vanuit dat het kopen van een IKEA kokend water kraan verplicht is voor IKEA keukens. Je kunt je Quooker echter ook in diverse soorten keukens monteren, aangezien een Quooker zeer geschikt is voor keukens die op maat gemaakt zijn.

De benodigdheden voor het monteren

CUBE met COMBI in keukenkastje Bij de aanschaf van een Quooker kraan ontvang je een aansluitset zodat je het monteren zelf kunt regelen. De set is inclusief het reduceerventiel en de inlaatcombinatie. Waar je zelf nog voor moet zorgen, zijn de mogelijkheden tot aansluiting op zowel de waterleiding als het lichtnet. Het stopcontact moet overigens goed te bereiken zijn. Wil je een Quooker monteren in een IKEA keuken, dan wordt hier al rekening mee gehouden. De spoelbak, kasten en lades van IKEA keukens zijn namelijk zeer geschikt voor een gemakkelijke montage als je een Quooker wilt plaatsen.

Zaken waar je op moet letten

Overweeg je het kopen van een Quooker kraan voor je keuken en wil je deze zelf montern? Dan zijn er bepaalde zaken waar je rekening mee moet houden. Zo voorkom je onaangename verrassingen tijdens de installatie. 

 • Check wat voor kraan je momenteel hebt of welke soort kraan je wilt hebben in je keuken. De installatie van de Quooker verschilt namelijk per type kraan.
 • Apparaten van Quooker kun je niet op een omgekeerde osmose installatie aansluiten. Dit geldt ook voor een waterontharder met een pH-verlagende werking.
 • Check het energielabel van de Quooker kraan om te weten hoe zuinig het apparaat werkt.
 • Let op de garantie en de voorwaarden van de garantiebepaling.

Stappenplan zelf Quooker kraan monteren

De exacte instructies om een Quooker te monteren variëren per model en per soort kraan. Op de verpakking van het aansluitset vind je de gebruiksaanwijzing voor de montage van de specifieke Quooker die je gekocht hebt. Hieronder tref je een handig standaard stappenplan aan die je kunt volgen om Quooker apparaten te monteren.

 • Stap 1: Bepaal waar je de Quooker gaat monteren.
 • Stap 2: Boor een gat met de juiste omvang voor de kraan.
 • Stap 3: Installeer de kraan op het aanrecht.
 • Stap 4: Sluit het reservoir aan op de waterleiding.
 • Stap 5: Nu moet je het reservoir op de afvoer aansluiten.
 • Stap 6: Sluit het reservoir op een geaard stopcontact aan.

Na het finaliseren van stap 6 is de kraan volledig gemonteerd in je keuken. Je kunt je Quooker kraan direct gebruiken voor warm of kokend water, maar de Quooker kan natuurlijk ook voor het aftappen van koud, bruisend en gefiltreerd water zorgen.

Regel het onderhoud voor een Quooker kraan

Een Quooker kraan heeft amper onderhoud nodig, vooral als we het over preventief onderhoud hebben. Hierdoor bespaar je op jaarlijks niveau veel geld, tijd en energie. Je kunt de kraan van tijd tot tijd poetsen door middel van een vochtige doek en wat glasreiniger, maar laat het middel niet direct op de kraan komen om beschadiging van het materiaal te vermijden. Na afloop kun je de kraan weer goed drogen om kalkvlekken op de kraan te voorkomen. Is de waterstraal van je Quooker minder krachtig, dan kan dit kalkaanslag betekenen. De geïntegreerde filter van je Quooker moet je overigens eens in de  5 jaar vervangen voor een optimale werking.

Expert inhuren voor advies en begeleiding

Flex-RVS-uittrekslang

Heb je twee linkerhanden en ben je dus niet bepaald handig? Zelf je Quooker kraan monteren is dan niet echt verstandig. Dan kun je de montage van je nieuwe Quooker beter aan een ervaren deskundige overlaten zodat je van 100% correct installatiewerk verzekerd bent. Wij beiden een installatieservice aan.

Je kunt ook professioneel hulp inschakelen als je er tijdens de montage zelf niet uitkomt. Er zijn namelijk genoeg Quooker experts te vinden in Nederland die gespecialiseerd zijn in het monteren, repareren en onderhouden van dergelijke apparaten. Wil je je Quooker monteren in een IKEA keuken, ook dan is het verstandig om te vragen om advies en begeleiding tijdens de installatie. Zo weet je namelijk 100% zeker dat je jarenlang van een optimaal werkend apparaat kunt genieten.