Het overwegen van de installatie van een Quooker in uw keuken kan een spannende beslissing zijn. Deze innovatieve kraan biedt direct kokend water, wat een groot gemak kan zijn voor dagelijkse taken zoals het zetten van thee, het koken van pasta of het steriliseren van babyflessen. Maar wat betekent dit voor uw energieverbruik? In dit artikel duiken we dieper in het stroomverbruik van een Quooker en hoe dit zich verhoudt tot andere methoden voor het verkrijgen van kokend water.
Energieverbruik van een Quooker
Het is waar dat een Quooker energie verbruikt om het water in het reservoir te verwarmen en warm te houden. Echter, dankzij de geavanceerde technologie en het ontwerp van de Quooker, is dit energieverbruik verrassend laag. Het reservoir van de Quooker is vacuümgeïsoleerd, wat betekent dat de warmte nergens naartoe kan ontsnappen. Hierdoor heeft de Quooker slechts een minimale hoeveelheid energie nodig om het water in het reservoir boven het kookpunt te houden. Dit maakt de Quooker een energie-efficiënte keuze voor uw keuken.
Duurzaamheid van een Quooker
Quooker zelf beweert dat hun kokendwaterreservoir in de standby-stand gemiddeld slechts € 0.05 per dag verbruikt. Dit is aanzienlijk minder dan het energieverbruik van een waterkoker of fluitketel. In feite verbruikt een Quooker in 170 minuten standby-stand ongeveer evenveel energie als een waterkoker in slechts 1 minuut. Dit maakt de Quooker een duurzamere keuze voor het verkrijgen van kokend water.
Jaarlijks Stroomverbruik van een Quooker
Het is interessant om het stroomverbruik van een Quooker te vergelijken met dat van andere huishoudelijke apparaten. Quooker zelf vergelijkt hun kokendwaterreservoir met een spaarlamp van 11 watt. Hoewel de Quooker de hele dag door energie verbruikt, is dit in verhouding tot andere apparaten in uw huis niet veel. Bovendien zorgt de Quooker ervoor dat u nooit meer water verbruikt dan u nodig heeft, wat vaak wel het geval is bij het gebruik van een waterkoker.
We hebben begin van het jaar de proef op de som genomen en een Quooker Combi opstelling (Quooker Combi – Fusion) doorgemeten. De combi opstelling wil dus zeggen dat de Quooker al het warme water levert voor het tappunt (in dit geval de keuken) er wordt dus geen gebruik gemaakt van bijv de HR Ketel.
De kraan wordt veelvuldig gebruikt op dagbasis:
- Een gezin met vijf gezinsleden (2 volwassenen, 3 kinderen);
- In de ochtend thee zetten;
- In de middag thee zetten;
- In de avond ter ondersteuning van koken;
- In de avond 2x thee zetten;
- Gedurende de dag 3-8 keer handen was met gemengd warm water;
We hebben een gemiddeld verbruik van 22 kWh per week gemeten wat neerkomt op 3,14 kWh per dag wat tegen de gemiddelde tarieven van vandaag op een bedrag van om en nabij 90 (29 cent per kWh) eurocent komt (330 euro per jaar). Hier staat wel een gasbesparing op welke we niet inzichtelijk hebben gemaakt maar naar verwachting rond de 100 kuub zit. Tegen de huidige prijzen is dit 120 euro. Een Quooker kost je dus 220 euro extra aan stroom op jaarbasis in bovenstaande situatie. Daar staat een hoop comfort tegenover.
Energiekosten van een Quooker volgens Quooker zelf
De energiekosten van een Quooker per jaar zijn afhankelijk van uw specifieke energietarieven en het gebruik. Bovenstaand voorbeeld is wel vrij maximaal. De nieuwste modellen van Quooker verbruiken gemiddeld ongeveer 500 kWh per jaar. Dit betekent dat u per jaar ongeveer € 145,- zou betalen voor het stroomverbruik van een Quooker, afhankelijk van uw energietarief. Het is belangrijk om op te merken dat de meeste energie wordt verbruikt tijdens het opwarmen van het water.
Quooker versus Boiler
In vergelijking met een traditionele cv-ketel of keukenboiler voor warm water, is de Quooker zonder twijfel een zuinigere keuze. Dit komt doordat het waterreservoir van de Quooker direct onder het aanrecht is geplaatst. Wanneer u warm water gebruikt vanuit een cv-ketel of boiler, moet het water vaak enkele meters afleggen tot de kraan, waarbij veel warmte en energie verloren gaat. Bij een Quooker is dit niet het geval, waardoor het een efficiëntere en duurzamere keuze is.
Conclusie
Het installeren van een Quooker in uw keuken kan een slimme keuze zijn, zowel voor het gemak als voor de energie-efficiëntie. Hoewel het enige energie verbruikt om het water te verwarmen en warm te houden, is dit verbruik relatief laag in vergelijking met andere methoden voor het verkrijgen van kokend water. Bovendien zorgt de Quooker ervoor dat u nooit meer water verbruikt dan u nodig heeft, wat bijdraagt aan de duurzaamheid van het apparaat.
Blijft u met vragen zitten? Laat ons u adviseren.